skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی:

به زودی با پروژه «نهاب دو» هویت افراد به صورت دقیق شناسایی می‌شود

بهناز توحیدی نویسنده میهمان

۲۳ دی ۱۳۹۹

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی در افتتاحیه مراسم ششمین نمایشگاه تراکنش ایران به مرور اتفاق‌هایی که در سال‌های گذشته در حوزه پرداخت رخ داده و پروژه‌های در دست اقدام بانک مرکزی پرداخت. به گفته مهران محرمیان در میان پروژه‌های الکترونیکی مختلف بانک مرکزی، بهار ۱۴۰۰ نسخه اولیه سندباکس راه‌اندازی می‌شود و فین‌تک‌ها  با روش جدیدی رگولاتوری می‌شوند. از سوی دیگر پروژه «نهاب دو» یا نظام هویت سنجی اطلاعات مشتریان بانکی نیز در چند روز آینده نهایی خواهد شد تا با استفاده از این پروژه هویت افراد و اشخاصی که تراکنش بانکی انجام می‌دهند به شکل دقیق شناسایی شود. آنطور که او می‌گوید حذف فیزیکی کارت هم به زودی کلید می‌خورد تا مردم از طریق گوشی‌های خود تراکنش انجام دهند.

به گزارش پیوست، مهران محرمیان، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی امروز (۲۳دی) مراسم افتتاح ششمین نمایشگاه تراکنش ایران با اشاره به اینکه در سال‌های اولیه دهه هشتاد تراکنش‌ها از طریق خودپرداز بود، گفت: «مردم به جای اینکه داخل شعبه بروند و پول فیزیکی دریافت کنند، توانستند با خودپرداز پول دریافت کنند و این خدمت گسترده شد. دهه نود را باید دهه حکمرانی کارت‌خوان‌ها و دستگاه پوز بدانیم.» او ادامه داد: «از اوایل دهه ۹۰ بحث خرید اینترنتی مطرح شد و به تدریج بازار خودپرداز کوچک شد و بازار کارتخوان بزرگ شد. در این زمان خریدهای اینترنتی افزایش یافتند.»
براساس گفته‌های محرمیان با شیوع کرونا، فروردین امسال به خاطر قرنطینه تعداد تراکنش‌ها کاهش داشتند، البته فروردین هرسال کاهش تراکنش کمی وجود دارد‌؛ اما امسال این تراکنش‌ها دو برابر کاهش یافته است.

او همچنین در صحبت‌های خود به رابطه تعداد مبتلایان به کرونا با تعداد تراکنش‌های اینترنتی و پایا اشاره کرد و گفت: «با اینکه مبتلایان و تعداد تراکنش‌ها را در یک جدول قرار دادیم؛ اما نتوانستیم همبستگی علمی و معناداری بین این دو مورد پیدا کنیم تا به نتیجه‌ای علمی برسیم. اما با این‌حال نتیجه جالبی به دست آمده و براساس آمار هرزمان میزان مبتلایان بیماران افزایش یافته، تراکنش‌های اینترنت کاهش یافته و بالعکس.»

او در ادامه به پروژه‌های بانک مرکزی که در دست اقدام است، اشاره کرد و گفت: «بحث کیف الکترونیکی پول را داریم که در شورای پول و اعتبار شهریورماه تصویب شد و انتظار چندساله به پایان رسید. شش ماه فرصت داریم تا سوئیچ تعامل‌پذیری در این زمینه را راه‌اندازی کنیم. این فرصت اسفند ماه به پایان می‌رسد و امیدواریم که تا پایان وقت مقرر این کار را انجام دهیم.» محرمیان تاکید کرد که تعامل‌پذیری در این حوزه اجباری است و کیف پول‌ها باید با هم تعامل کنند.

او همچین با اشاره به نئوبانک‌ها به عنوان یک پروژه در دست اقدام بانک مرکزی گفت: «هم‌اکنون بانک‌ها در زمینه نئوبانک‌ها اقدامات خوبی انجام می‌دهند. فقط توجه داشته باشید که نئوبانک‌ها کانال جدید نیستند، در دنیا هم نئوبانک‌ها به بانک سنتی وابستگی دارند؛ اما اگر بانک‌ها می‌خواهند نئوبانک جدید داشته باشند، باید به دنبال ساختار و کربنکینگ و کسب و کار مستقل باشند. در بحث صدور مجوز‌ها در حوزه بانکداری جدید امکان دارد در حوزه نئوبانک مجوز ندهیم. البته این موضوع در دست بررسی است.»

او تاکید می‌کند که باید در حوزه نئوبانک‌ها تایید شود که می‌توان نظارت را بر بانک‌های دیجیتال خیلی بهتر اعمال کرد. محرمیان ادامه داد: «یک شک و شبهه‌ای وجود دارد، این که بانک‌ها گفتند اگر در حوزه بانکداری دیجیتال خدمتی عرضه کنند، تخلف در آن حوزه افزایش خواهد یافت. بنابراین شبکه بانکی می‌تواند در این راستا پیش برود و می‌توانیم فضایی داشته باشیم که تخلف و تقلب کمتر رخ می‌دهد. در بحث بانکداری باز هم ارتباط تنگاتنگی با بانکداری دیجیتال دارد، در بانک مرکزی پیگیری می‌شود و در حال استانداردسازی هستیم.»

او از دیگر پروژه‌های قابل پیگیری در بانک مرکزی را بحث اصلاح نظام کارمزد، تصدیق هویت غیرحضوری، سندباکس و حذف فیزیکی کارت اعلام کرد و گفت: «قدم اول اصلاح نظام کارمزد را طی کردیم. بررسی‌های بسیاری صورت گرفت و متوجه شدیم اتفاقی که در طول سال برای نظام کارمزد رخ داده، نمی‌تواند به صورت ناگهانی تغییر کند. بنابراین در چند مرحله این تغییرات را اعمال کردیم.»

او در ادامه درمورد سندباکس هم بیان کرد: «هدف ما این است تا سندباکسی معرفی کنیم که کار کند و مزیت داشته باشد، یعنی تنها در یک وبسایت ثبت نام و چند جلسه خلاصه نشود. امیدواریم در بهار ۱۴۰۰ نسخه اولیه سندباکس بانک مرکزی را بالا بیاوریم و فین‌تک‌ها را با روش جدیدی رگولاتوری کنیم.» به گفته محرمیان حذف فیزیکی کارت هم به زودی رونمایی می‌شود تا مردم کارت خود را در موبایل خود قرار دهند و تراکنش‌های خود را انجام دهند.
آنطور که محرمیان می‌گوید بحث نهاب دو را در چند روز آینده نهایی خواهند کرد تا با استفاده از این پروژه هویت افراد و اشخاصی که تراکنش بانکی انجام می‌دهند را دقیق شناسایی کنند. او تاکید می‌کند که هنوز برخی از افراد حقوقی شناسه ملی ندارند و باعث شده در اجرای این پروژه با چالش‌هایی روبرو شوند. به همین خاطر از پنجم بهمن ماه سال جاری کدهای شهاب تراکنش‌های ساتنا را چک خواهند کرد؛ کدشهاب شناسه ملی افراد است.  او همچین بیان کرد: «از یازدهم بهمن ماه همچین اگر هر حساب بانکی که در تراکنش ساتنا اقدام می‌کند، در سامانه سیاح ثبت نشده باشد، تراکنش آن برمی‌گردد.»

محرمیان همچنین در بحث رگ‌تک با بیان اینکه سیاست بانک مرکزی این است تا از فین‌تک‌ها در بحث سیاست کمک بگیرند، گفت: «واقعیت این است که هرزمان که فین‌تک‌ها به مبحثی ورود کردند، نوآوری ایجاد شده است. به همین خاطر استراتژی‌ها در این حوزه را افزایش می‌دهیم.» به گفته محرمیان هم‌اکنون بانک مرکزی با همکاری شرکت‌های فناوری ۱۰۵ پروژه در کل شبکه بانکی را در دست اجرا دارد.

http://pvst.ir/9b0
بهناز توحیدینویسنده میهمان

    سال ۸۷ به امید تغییرات بسیار در جامعه‌ام رشته علوم ارتباطات شاخه روزنامه‌نگاری را برگزیدم. به صورت پراکنده در همشهری و مجله فرهنگ وسینما می‌نوشتم. اما همواره فکر و ذکر منِ تازه‌کار پیرامون مسائل اجتماعی و سیاسی می‌گذشت. تا اینکه سال ۹۵ وارد پیوست شدم و به واسطه پیوست پا به دنیای بیکران فناوری گذاشتم و عاشقش شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو