skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر
انتخاب سردبیر

ورشکستگی آب قطعی شده است فناوری را دریابید

۲۵ تیر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

محمد فاضلی در نشست فرصت‌های زیستی تجدیدناپذیر در همایش فرصت‌های ایران در عصر دیجیتال با طرح این سئوال که چگونه می‌توان از تکنولوژی برای کمک به محیط زیست استفاده کرد گفت: ما سالانه ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی تولید می‌کنیم اما بین بیست تا سی و پنج درصد آن پسماند می‌شود. این موضوع به این معنی است که حداقل ۱۴ میلیارد متر مکعب آب از طریق پسماند محصولات کشاورزی از دست داده می‌شود. سئوال اینجاست که تکنولوژی چطور می‌تواند این هدررفت را کم کند؟

به گزارش پیوست، در این پنل که با عنوان محیط زیست، آب و کشاورزی؛ راه‌کارهای دیجیتال برای زندگی سازگار با محیط زیست و تغییر اقلیم برگزار شد، محمدحسین عمادی نماینده سابق ایران در فائو، محسن طراوت فعال آب و متخصص فناوری‌های سنجش مصارف آب و سیدمهدی آل یعقوب موسس استارت‌آپ هواشناسی سمیتیو حضور داشتند.

محمدحسین عمادی در ابتدای این پنل گفت: علاوه بر موضوع آب که با تمام تعاریف موجود می‌توانیم بگوییم از نظر ذخایر آبی ورشکسته هستیم، موضوع خاک نیز مهم است. ضمن اینکه در منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) شدت گرما، سرعت و عمق تاثیر آن بسیار بیشتر است. زیرا یک درجه افزایش دما ۲۳ درصد رطوبت را کم می‌کند. همین امروز که گرد هم آمده‌ایم شهر تهران رکورد ۵۶ هزار لیتر آب بر ثانیه را شکسته است. شیوه معیشت فعلی ما به شدت زیان‌بار شده است. از جامعه روستایی به شهری تبدیل شده‌ایم وقتی روستایی تولید‌کننده به شهری مصرف‌کننده تبدیل می‌شود، الگوی مصرف نیز به همین اندازه تغییر می‌کند. عمادی در بخش دیگر صحبت‌های خود با اشاره به مضوع تغییر اقلیم موضوع گفت: در موضوع گرمایش، کمربند میانی زمین با مشکل گرمایی بیشتری روبرو است و باعث می‌شود ورشکستگی آب ما شدت پیدا کند.

یکی از داده‌های قابل‌توجه در موضوع تغییر اقلیم این است که تا سال ۲۰۵۰ سه میلیارد جمعیت جهان باید جابه‌جا شوند. تغییر اقلیم روی امنیت غذایی و جابه‌جایی سریع و حجیم جمعیت در جهان به شدت موثر است. متاسفانه در کشوهایی مثل ما حتی به صورت مساله هم نپرداخته‌ایم ضمن اینکه ایران از معدود کشورهایی در جهان است که بیش از ۳۰ درصد تورم داشته است و این موضوع تاثیرات خود را روی امنیت غذایی دارد. برای حل این مسائل باید از نوآوری و همکاری بین‌المللی و بین‌بخشی استفاده کنیم و در بخش نوآوری لازم است راه حل‌های دیجیتال را بکار بگیریم. اصلی ترین مشکل در بخش حکمرانی است هنوز بعد از ۴۰ سال نمی‌دانیم در کشاورزی به کجا می‌خواهیم برویم. موضوع بعدی مدیریت است و موضوع سوم تکنولوژی است.

محسن طراوت فعال حوزه آب با موضوع افزایش جمعیت و رفاه اشاره کرد در حالی که منابع آبی افزایش پیدا نکرده است. او با اشاره به مثالی در این رابطه گفت: طرحی در دشت قزوین به نام نذر آب برای احیای دشت آغاز شده است. در این طرح سهم آب از کشاورز بخریم و انگیزه بدهیم که کشاورز آب را بهتر مصرف کند. در دشت خاف کاربری آب تغییر می‌کند و کشاورزی در حال تبدیل به صنعت است. صنعت باید به کشاورز کمک کند تا بهره‌وری را افزایش دهد. کشاورز خافی به دنبال افزایش بهره‌وری است تا به جای اینکه از محصول ۲۶۰۰ تومان بدست آورد بتواند به عدد ۲۱۵۰۰ تومان برسد. برای اثبات بهره‌وری داریم اطلاعات کشت را جمع می‌کنیم و کلان داده‌هایی در حال گردآوری است که می‌توان مدیریت بهتری روی کشاورزی داشت و فکر می‌کنم ابتدای یک انقلاب در این حوزه هستیم که می‌تواند تغییرات زیادی ایجاد کند.

سیدمهدی آل یعقوب موسس استارت‌آپ هواشناسی سمیتیو با اشاره به تجربیاتی که در مورد بانک اطلاعات هواشناسی داشت، گفت: بانک‌های اطلاعاتی مختلفی داریم ولی چون این اطلاعات به اشتراک گذاشته نمی‌شود و توسط صنعت و کشاورز مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، اشکالات آن مشخص نمی‌شود. به این داستان مدیریت ناکارآمد هم اضافه می‌شود. اکنون در جمع‌‌آوری اطلاعات هواشناسی اوضاع بدتری نسبت به ده سال پیش داریم. مدل‌های هواشناسی برای این که درست کار کنند باید دیده‌بانی درستی داشته باشند. ماهواره به کمک آمده و روش‌های پردازشی بهتر شده‌اند اما همچنان سازمان‌های دولتی اطلاعات نادرست منتشر می‌کنند. وقتی اطلاعات غلط منتشر می‌کنیم چه ذهنیتی در مخاطب ایجاد می‌کند؟ به‌عنوان مثال وقتی می‌گوییم الگوی بارش نرمال است این پیام را منتقل می‌کنیم که کشاورز می‌تواند همچنان غرقاب کند و مصرف‌کننده شهری می‌تواند شیر آب را باز بگذارد.

سامانه ای طراحی کرده‌ایم که اطلاعات درست‌تری داشته‌باشیم. متوجه شدیم خیلی از کشاورزان برخلاف تصور آماده پذیرش این اطلاعات هستند و با اینکه فکر می‌کنیم سنتی هستند اما می‌توانند این داده‌ها را بکار گیرند. بیشتر از ۷۵ درصد کشاورزان مالکیت زمین‌های زیر یک هکتار دارند.

او در ادامه گفت: حجم بزرگی از کشاورزان ما به‌طور مستقیم یا توسط یکی از افراد خانوار خود به اینترنت و موبایل‌های هوشمند دسترسی دارد. ما ساعت به ساعت روز به روز می‌توانیم به کشاورز بگوییم چه اتفاقاتی در مزرعه رخ داده و در آینده چه پیش‌بینی می‌کنیم. با استفاده از اطلاعات هواشناسی می‌توان مصرف آب را کاهش داد و معتقدیم استارت‌آپ‌ها می‌توانند این تغییر را ایجاد کنند.

بذرافشان که در حوزه ساخت آجر فعالیت دارد با اشاره به داده‌های بدست امده از این صنعت گفت: انگلیس سالان بیش از ۶۰۰ میلیون قالب آجر وارد می‌کند و بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان آجر به ترتیب چین، هند، ویتنام و ایران هستند. صنعت آجر مانند موریانه عمل می‌کند با اینکه یک صنعت کوچک‌مقیاس است اما در تعداد زیاد فعالیت می‌کند. به‌طوریکه سالانه ۹۰ میلیون تن خاک کشاورزی غیرقابل جبران را برای تولید آجر استفاده می‌کنیم.

او در ادامه با اشاره به بحران آب گفت: بیشترین فرونشست زمین در اصفهان در قسمت‌هایی است که بیشترین آجر تولید می‌شود. در حوزه مصرف گاز در دنیا ۷۵ متر مکعب برای یک تن مصرف می‌شود اما ما ۱۲۰ مترمکعب مصرف می‌کنیم. مهم‌ترین کار ما در حال حاضر در حوزه گاز است که توانسته‌ایم حدود ۳۰ درصد مصرف گاز این صنایع را کاهش دهیم. ارزش افزوده مجموعه ما به عملکرد کارخانه‌ها وابسته است و چون وابسته به دولت نبودیم پروژه پیشرفت کرد. در حوزه آب نیز هر یک آجری که تولید می‌شود ۳ تا ۵ درصد به ازای هر قالب صرفه‌جویی داریم که عدد قابل توجهی است. توجه داشته باشید روزی ۱۰۰ هزار قالب و ماهانه ۳ میلیون قالب آجر توسط هر واحد تولید می‌شود.

https://pvst.ir/ffr

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو