skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

با وجود سرمایه‌گذاری ۱۳ میلیارد دلاری، مایکروسافت سهام‌دار اوپن‌ای‌آی نیست

۱۸ آذر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

شرکت مایکروسافت از ماه ژانویه و با انعقاد یک قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری به عنوان بزرگترین حامی OpenAI، مهمترین استارت‌آپ هوش مصنوعی جهان، شهرت گرفت و طبق گزارشات بعدی رقم مجموع سرمایه‌گذاری‌های این شرکت در ادامه به ۱۳ میلیارد دلار افزایش یافت.  حالا رگولاتوری رقابت و بازار انگلستان این قرارداد و سطح نفوذ ردمودندی‌ها در اوپن‌ای‌آی را هدف بررسی قرار است. اما شروط قرارداد نشان می‌دهد که غول تکنولوژی آمریکا سازوکار سرمایه‌گذاری خود را به گونه‌ای تنظیم کرده که در عمل هیچ سهامی از اوپن‌ای‌آی را تحت مالکیت خود ندارد، اقدامی که به نظر برای فرار از نظارت قانونی از سوی رگولاتوری‌های مختلف انجام گرفته است.

به گزارش پیوست،‌ یکی از بزرگترین قرارداد‌های هوش مصنوعی جهان به نظر با رویکرد متفاوتی منعقد شده است. مایکروسافت سهامی در اوپن‌ای‌آی نمی‌گیرد و در عوض حدود نیمی از عایدی این شرکت تا رسیدن به مبلغ مشخصی به حساب ردموندی‌ها واریز می‌شود.

بلومبرگ که به نقل از افراد مطلع این ساختار خاص سرمایه‌گذاری را گزارش کرده می‌گوید هدف مایکروسافت فرار از زیر ذره‌بین و فشار رگولاتوری‌ها، از جمله در ایالات متحده، انگلستان و اتحادیه اروپا است.

گفتنی است که ساختار اوپن‌ای‌آی نیز در این معادله نقش مهمی ایفا می‌کند. آنچه ما ماحصلش را در قالب ChatGPT و مدل‌های زبانی مختلف مشاهده می‌کنیم، یک شرکت سود محور به عنوان زیرمجموعه‌ای از یک شرکت عامل‌المنفعه است که قدرت اصلی را در اختیار دارد. هیات مدیره در واقع نمایندگان همین بخش عام‌المنفعه هستند که حداقل روی کاغذ کنترل کامل زیرشاخه خود را در اختیار دارند و اخراج سم‌ آلتمن در ۱۷ نوامبر با تصمیم‌گیری همین بخش عام‌المنفعه انجام شد.

بی اطلاعی مایکروسافت به عنوان یکی از سرمایه‌گذاران اصلی در همان زمان بسیاری را شوکه کرد و به گفته نیویورکر، تنها ۲۰ دقیقه پیش از اخراج سم آلتمن، ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، طی تماسی از این تصمیم مطلع شد. اما تحولات بعدی نشان می‌دهد که مایکروسافت آنچنان هم در این ساختار حاکمیتی بی‌نفوذ نیست. آلتمن کمی بعد به عنوان مدیرعامل یک بخش جدید هوش مصنوعی در مایکروسافت منصوب شد و پس از پنج روز به جایگاه قبلی خود بازگشت. هیات مدیره سابق منحل شد و با اینکه مایکروسافت همچنان جایگاهی در هیات مدیره جدید ندارد اما یک کرسی نظارتی و بدون حق رای را برای اطلاع بیشتر از تحولات در اختیار گرفته است.

پس از پایان یک بحران، به نظر می‌رسد که حالا رگولاتوری‌ها برای اعمال فشار دست به کار شده‌اند. اداره رقابت و بازارهای انگلستان روز جمعه اعلام کرد در حال جمع‌آوری اطلاعات از سهام‌داران است تا مشخص کند که آیا رابطه بین مایکروسافت و اوپن‌ای‌آی تهدیدی برای رقابت در این کشور، زادگاه گوگل دیپ‌مایند (واحد هوش مصنوعی گوگل)، به حساب می‌آید یا خیر. کمیسیون فدرال تجارت (FTC) در آمریکا نیز ماهیت سرمایه‌گذاری مایکروسافت در این شرکت را زیر نظر دارد.

با این حال سخنگوی مایکروسافت طی بیانیه‌ای در این رابطه گفت: «با این که جزئیات توافق ما محرمانه است، باید اشاره کنیم که مایکروسافت هیچ قسمتی از اوپن‌ای‌آی را در مالکیت خود ندارد و تنها سهمی از تقسیم سود این شرکت دارد.»

سخنگوی اوپن‌ای‌آی نیز طی بیانیه‌ای گفت: «همکاری ما با میاکروسافت امکان تحقیق و توسعه ابزارهای امن و مفید هوش مصنوعی برای همه را فراهم می‌کند، آنهم در حالی که ما مستقل هستیم و به شکل رقابتی فعالیت می‌کنیم. کرسی نظارتی و بدون حق رای آنها هیچگونه اختیار حاکمیتی یا کنترلی نسبت به عملیات‌های اوپن‌ای‌آی در اختیارشان نمی‌گذارد.»

افزون بر این فرد مطلع می‌گوید، از آنجایی که براساس قوانین آمریکا  اکتساب نهاد‌های غیرشرکتی و عام‌المنفعه نیازی به گزارش براساس قانون ادغام شرکتی ایالات متحده ندارد و اوپن‌ای‌آی یک شرکت عامل‌المنفعه است، مایکروسافت گزارشی از این قرارداد را در اختیار رگولاتوری ایالات متحده قرار نداده است. با این حال کمیسیون فدرال تجارت نیز می‌گوید ماهیت سرمایه‌گذاری مایکروسافت در اوپن‌ای‌آی و احتمال نقض قوانین ضد انحصار را بررسی می‌کند.

اتحادیه اروپا نیز به دقت وضعیت این همکاری را زیر نظر دارد. براساس مقررات ادغام اتحادیه اروپا، برای اینکه تراکنشی ملزم به اطلاع رسانی به کمیسیون اروپا شود باید یک تغییر ماندگار در نحوه کنترل آن شرکت ایجاد کند. در حالی که تحولات اخیر نقش مایکروسافت در اوپن‌ای‌آی را در مرکز توجه قرار داد اما کمیسیون اروپا می‌گوید حتی پیش از این بحران نیز اوپن‌ای آی را زیر نظر داشته است.

جنیفر رای، تحلیلگر حوزه ضد انحصار بلومبرگ، می‌گوید اگر مایکروسافت سطح تحقیقات و توسعه داخلی خود را در نتیجه همکاری با اوپن‌ای‌آی کاهش دهد و یا درنتیجه این شراکت اوپن‌ای‌آی امکان همکاری با دیگر غول‌های تکنولوژی را نداشته باشد، باید انتظار چالش‌هایی در حوزه قوانین رقابتی را داشت. کرسی نظارتی مایکروسافت هم ممکن است توجه رگولاتور‌ها را به خود جلب کند زیرا ردموندی‌ها با وجود عدم حق رای، همچنان اطلاعات بیشتری نسبت به دیگران در اختیار دارند.

 

https://pvst.ir/gmo

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو