skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رئیس رگولاتوری: رشد بخش ICT از تولید ناخالص داخلی در حال کاهش است

میثم قاسمی تحریریه

۳ بهمن ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۴ بهمن ۱۴۰۲

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می‌گوید رشد بخش ICT از تولید ناخالص داخلی در حال کاهش است و از ۳۵ درصد به ۱۰ درصد رسیده و باید برای توقف این روند، برنامه‌ریزی کرد.

به گزارش پیوست، امیر محمدزاده لاجوردی، رئیس رگولاتوری در نشستی که با حضور مدیران اپراتورهای ثابت و سیار درباره لزوم تغییر تعرفه اینترنت و تعهدات اپراتورها برگزار شد، برخی از شاخص‌های اقتصادی و تعرفه‌ای را بررسی کرده و نسبت به کاهش رشد سهم ICT از تولید ناخالص داخلی ابراز نگرانی کرد. او افزایش این سهم را منوط به سرمایه‌گذاری در این صنعت دانست.

رشد بخش ICT
رشد بخش ICT‌ از سال ۹۲ تا ۱۴۰۱

لاجوردی گفت میزان سرمایه‌گذاری اپراتورهای همراه در سال ۹۶ حدود ۱۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده‌اند اما این عدد در سال گذشته به ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است. همچنین رشد بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات از تولید ناخالص داخلی در حال کاهش است که برای رشد این عدد باید سرمایه‌گذاری انجام شود.

او تاکید کرد تعرفه اینترنت همراه از سال ۹۵ و اینترنت ثابت از سال ۹۶ تغییری نکرده‌اند و اپراتورها متعهد شده‌اند منابع حاصل از افزایش اخیر را به صورت کامل صرف توسعه و به‌روزرسانی شبکه کنند.

سرمایه‌گذاری اپراتورهای همراه
سرمایه‌گذاری اپراتورهای همراه از سال ۹۶ تا ۱۴۰۱

رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به این پرسش که چه راهی وجود دارد که تغییر تعرفه‌ها به معضلی برای حوزه ارتباطات تبدیل نشود، گفت: در سازمان تنظیم مقررات، راهی را آغاز کرده‌ایم که برخی تعرفه‌ها فرموله شوند. این کار را برای برق و فضا انجام داده‌ایم، فیبر نوری کلا از تعرفه‌گذاری معاف است و امیدوارم در مورد بقیه تعرفه‌ها هم به فرمولی برسیم که اپراتورها مدام درگیر افزایش تعرفه نباشند.

در این نشست، مدیران برخی اپراتورها دلایل خود برای افزایش تعرفه اینترنت را توضیح دادند.

مصرف دیتا، بیش از متوسط دنیا

بیژن عباسی آرند، مدیر عامل ایرانسل در این نشست گفت که اپراتورها همواره برنامه‌ای برای توسعه دارند و اینکه در دوران کرونا که افزایش شدید مصرف رخ داد، شبکه با مشکل مواجه نشد، نشان می‌دهد توسعه مناسبی انجام شده است؛ اما همان با توجه به افزایش شدید هزینه‌های دلاری، توان اپراتوها برای سرمایه‌گذاری، به شدت کاهش یافته است.

عباسی گفت: ظرفیتی که ایجاد شده بود و برنامه‌ریزی کرده بودیم در مدت ۴ سال پر شود، به دلیل کرونا، ۲ ساله پر شد و هرچند اپراتورها برنامه توسعه دارند؛ اما با توجه به روند افزایش مصرف شبکه، نیاز به سرمایه‌گذاری جدی‌تری وجود دارد.

او اعلام کرد براساس تحقیقات انجام شده، میزان مصرف دیتا در گوشی‌های همراه به صورت متوسط در دنیا ماهانه ۱۵ گیگ است؛ اما در ایران هر نفر متوسط ماهانه ۱۸ گیگ اینترنت مصرف می‌کند که نزدیک به عدد ۱۹ گیگی اروپا است. همچنین میزان مصرف اینترنت در شبکه ایرانسل از تمام اپراتورهایی که MTN در آنها سهام دارد، بیشتر است.

حمید بهروزی، قائم مقام مدیرعامل همراه اول در این نشست با تاکید بر اینکه توسعه موضوعی الزامی برای اپراتورها است، گفت: در سال‌های گذشته به دلیل ثابت ماندن قیمت‌ها، شبکه برق توسعه نیافت و این صنعت دچار چالش شد و باید برای این عقب‌ماندگی تلاش کند. همین اتفاق برای اپراتورها نیز تکرار می‌شود.

او گفت: توسعه باید متناسب با افزایش مصرف باشد و اگر این کار انجام نشود، کیفیت افت می‌کند. افزایش کیفیت و توسعه نیز وابسته به سرمایه‌گذاری است. این در حالی است که اپراتورها در پایان سال سود کمی دارند.

بهروزی افزود: اگر سرمایه‌گذاری نکنیم، باید منتظر باشیم تا چند سال دیگر، اعلام شود در فلان ساعت‌ها با افت سرعت اینترنت مواجه خواهیم بود.

قائم مقام مدیرعامل همراه اول در عین حال تاکید کرد درآمد حاصل از افزایش تعرفه اخیر حداکثر ۷۰ میلیون دلار در سال به درآمدهای همراه اول اضافه می‌کند و این به صورت تدریجی اثر خود را نشان می‌دهد. این در حالی است که برای توسعه شبکه باید به صورت مداوم هزینه کرد.

حسین ملازاده، مدیرعامل رایتل نیز در سخنان کوتاهی با اشاره افزایش دستمزدها به صورت سالانه عنوان کرد که اگر همین یک شاخص را در نظر بگیریم، میزان افزایش تعرفه‌ها باید بیش از دو برابر می‌بود.

او عنوان کرد که با توجه سرمایه‌گذاری همراه اول و ایرانسل در شبکه خود، سود سالانه آنها بسیار کمتر از دیگر صنایع است.

درآمدها در با مقایسه هزینه‌ها

محمدعلی یوسفی‌زاده، مدیرعامل آسیاتک نیز با تاکید بر این نکته که صورت‌های مالی آسیاتک روی سایت کدال منتشر می‌شود، برخی مولفه‌ها مانند قیمت برق، اجاره فضا، دستمزد نیروی انسانی را از سال ۹۵ تاکنون بررسی و تاکید کرد افزایش تعرفه ۳۴ درصدی، حتی تورم یکی دو سال اخیر را نیز جبران نمی‌کند.

یوسفی‌زاده افزود: می‌دانم که مصرف‌کننده از افزایش قیمت‌ها ناراضی است؛ اما این افزایش به معنی توسعه است که در زمینه فیبر نوری انجام می‌شود.

همچنین رئیس هیات مدیره شاتل اعلام کرد RPU (درآمد به ازاء هر کاربر) اپراتورهای ثابت از ۲۰ دلار در سال ۹۲ به ۲ تا ۳ دلار در سال جاری رسیده و به همین دلیل توان سرمایه‌گذاری اپراتورها به شدت پایین آمده است.

حسن شانه‌ساززاده، مدت بازگشت سرمایه در شبکه فیبر نوری را ۷ تا ۹ سال دانست.

ایمان میری، مدیرعامل های‌وب نیز سرمایه‌گذاری با انتقاد از بی‌توجهی به حوزه ثابت در گذشته، این موضوع را ناشی از نگاه کوتاه‌مدت وزارت ارتباطات در آن دوره‌ها دانست و تاکید کرد اکنون وزارت ارتباطات با یک نگاه بلندمدت به دنبال سرمایه‌گذاری و توسعه بخش ثابت است و به همین دلیل ۰ تا ۳۰ درصد هزینه‌های توسعه شبکه فیبر نوری را متقبل شده است.

میری در پاسخ به کسانی که از کیفیت اینترنت انتقاد می‌کنند گفت که مگر بقیه اجناسی که به صورت روزانه گران می‌شوند، با تغییر قیمت، بهبود پیدا می‌کنند؟ چرا چنین توقعی از بخش ارتباطات وجود دارد؟ آن هم در حالی که ۵ سال است در این حوزه توسعه‌ای انجام نشده است.

رضا خلیلی، معاون فنی و شبکه شرکت مخابرات ایران در این نشست با اشاره به هزینه‌های نگهداری شبکه گسترده مخابرات در کل کشور گفت: در سال ۹۵ برای تامین باتری ۲۵ میلیارد تومان هزینه کردیم؛ اما در سال جاری ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه می‌کنیم. این در حالی است که باتری تولد داخل است و هزینه ارزی ندارد.

او همچنین با اشاره به افزایش حداکثر ۳۴ درصدی قیمت اینترنت در بخش مصرف بین‌الملل و ثابت ماندن قیمت دیتای داخلی اعلام کرد هزینه‌ای که مشترکان پرداخت می‌کنند به صورت میانگین ۱۷ درصد رشد خواهد داشت.

https://pvst.ir/h1o
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو